Професія кухаря не менш складна і
відповідальна ніж інші професії сфери «Громадського обслуговування». Адже кухар
повинен відмінно знати не тільки теорію своєї роботи. але і бути чудовим
практиком.
Щоб стати гарним кухарем треба
багато знати, багато чому вчитися. Кулінарні секрети – не таблиця множення, їх
визубрити не можна. Потрібно вміти відмінно приготувати різні страви.
Багато кому здається, що професія
кухаря не важка, вивчати в ній нічого: звари, підсмаж, подай – чи велика наука?
Виявляється велика. І чим більше вивчаємо технологію, придивляємося на практиці
до роботи кулінарів, тим ясніше розуміємо, що бути кухарем не легко, але
захоплююче в відповідально.
Від нашої роботи залежить праця,
відпочинок, навчання, здоровʼя мільйонів людей. Тим більше, кваліфікація кухаря
важлива з погляду кар’єрного зростання. Погодьтесь, навряд чи директор
підприємства підвищить некомпетентного кухаря і дасть зелене світло в
подальшому просуванні його в роботі.
Кухар повинен володіти особливою
рухливістю рук і пальців, тому що завжди безперервно він вимушений чистити,
різати, перемішувати. На стіл страву необхідно подати красиво. тому кожний
кулінар – художник. Готове блюдо – завжди унікальний. неповторний натюрморт.
Що стосується фінансового питання
роботи кухарем, то тут, як і в багатьох інших спеціальностях, зарплата залежить
в першу чергу від регіону мешкання кухаря, специфіки установи, в якій працює
кухар і «політики» підприємства відносно рівня заробітної плати для співробітників.
Специфіка професії кухаря:
Плюси
професії: стабільний прибуток; великий попит на ринку праці.
Мінуси
професії: велике фізичне навантаження (стояти по 8-10 год у плити не так легко, як
здається); постійна напруга уваги (розслабитися, коли треба нарізувати салат і
стежити за двома каструлями на плиті навряд чи вдасться).
Де працює
кухар:
студентам дають можливість застосувати отримані знання у кафе, ресторанах,
барах, їдальнях міста. Більшість вже під час практики знаходять майбутнє місце
роботи.
Особисті
якості: у кухаря обов’язково повинні бути естетичний смак, уява, творчі задатки, інакше
далі за бутерброди і яєчню він не піде
|